Verotus ja sosiaaliturva Espanjassa

Suomalaisen sosiaaliturva Espanjassa

EU:n lainsäädännön nojalla Suomen ja Espanjan välillä liikkuvat ihmiset saavat oikeuden näiden maiden sosiaaliturvaan riippuen tilanteesta ja tapauksesta. Sosiaaliturva siis saadaan käytännössä kaikissa tilanteissa, ja ansaitut etuudet säilyvät.

Suomalaisilla on oikeus sairaanhoitoon espanjalaisessa julkisessa järjestelmässä, joka laskuttaa kustannukset Suomesta. Tätä varten tarvitaan kuitenkin Eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka haetaan Kelasta.

Suomi-Seura on laatinut oppaan nimeltä Eläkepäiviksi Espanjaan. Oppaassa kerrotaan Espanjaan rekisteröitymisestä, sosiaaliturvasta, verotuksesta yms. tärkeästä. Oppaassa on myös lista suurista suomalaisista yhdistyksistä Aurinkorannikolla, Costa Blancalla, Mallorcalla ja Kanarian saarilla. Oppaan voi tilata Suomi-Seuran neuvontapalvelusta. Sen hinta (v. 2014) on 20€, Suomi-seuran jäsenille 8€.

Lisätietoja sosiaaliturvasta Espanjaan muuttaville tai yli vuoden siellä asuville saa mm. Kelan kansainvälisten asioiden yksiköstä.

Verotuksesta

Verohallinto on julkaissut omilla sivuillaan ohjeet Suomesta ulkomaille muuttaneiden verotuksesta, joka riippuu mm. siitä, mistä tuloista ja miten pysyvästä muutosta ulkomaille on kyse. Tarkempaa tietoa on koottu Kansainvälisten tilanteiden sivulle, josta voi ladata myös Kansainvälisen verotuksen käsikirjan.

Kolmen vuoden sääntö

Ns. kolmen vuoden säännön mukaan ulkomaille muuttava Suomen kansalainen on yleensä Suomessa yleisesti verovelvollinen muuttovuoden ja kolmen seuraavan vuoden ajan. Yleinen verovelvollisuus voi tänä aikana vaihtua rajoitetuksi verovelvollisuudeksi vain, jos vaadit sitä itse ja pystyt osoittamaan, ettei sinulla ole verovuoden aikana enää olennaisia siteitä Suomeen.

Eläkkeiden verotus - muutoksia tulossa

Eläketulon osalta Suomen ja Espanjan välillä on verosopimus, joka sallii erityisesti julkisen sektorin eläkkeiden (lähinnä valtio ja kunnat) verottamisen vain Suomessa. Yksityissektorin eläkkeet ja kansaneläke verotetaan Espanjassa (tietyin edellytyksin). Verohallinnon sivulta löytyy ohjeistus eläketulojen verotuksesta kansainvälisissä tilanteissa.

Suomi ja Espanja neuvottelivat vuoden 2015 lopulla muutoksia verosopimukseen. Mikäli maiden parlamentit hyväksyvät uuden sopimuksen, Suomen valtiolla on oikeus verottaa tietyin edellytyksin myös yksityisen sektorin eläkkeitä. Lisätietoja Valtioneuvoston sivulla

Verotuksesta Espanjassa

Espanjan veroviranomaisen sivulta löytyy monipuolista tietoa Espanjan verotuksesta sekä espanjaksi että englanniksi. Yritysverotuksesta löytyy tietoja myös yleisistä Espanjan yritystoiminnan ohjeistuksista, joihin linkkejä löytyy sivultamme "Työ ja yrittäminen".