Espanjan valtio ja julkinen hallinto

Yleistietoa Espanjan valtiosta, kts. Wikipedia

Valtiomuoto

Espanja on perustuslaillinen monarkia, jossa lainsäädäntövaltaa käyttää kaksikamarinen parlamentti Cortes generales.

Toimeenpanovalta on pitkälti keskitetty pääministerin johtamalle hallituksella. Kuningas esittää pääministeriehdokkaan parlamentille, mutta luonnollisesti normaalitilanteessa vaalien voittanut puolueryhmittymä käytännössä päättää pääministeristä.

Espanjan perustuslaki Senaatin sivulla (englanniksi / espanjaksi

Kuningas

Espanjan kuningas on Felipe VI (Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia), ja hänen puolisonsa on kuningatar Letizia.

Kuninkaan isä, Juan Carlos I ilmoitti 2.6.2014 luopuvansa kruunusta, ja  kuningas Felipe VI astui virkaansa 18.6.2014.

Kuningashuoneen viralliset sivut (espanjaksi /englanniksi)

Lisätietoa Wikipediassa: Felipe VI, Letizia

Parlamentti

Parlamentti (Cortes generales) koostuu kahdesta kamarista:

Senaatti (Senado de España)

Edustajainhuone (Congreso de los Diputados).

PP:lle murskavoitto parlamenttivaaleissa 20.11.2011

Espanjassa pidettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit 20.11.2011. Pääministeri Zapatero ilmoitti jo kesällä siirtyvänsä syrjään, ja PSOE:n vaalikampanjaa veti uusi puheenjohtaja Alfredo Perez Rubalcaba. Vaalitulos oli hallituspuolueelle synkkä, sillä Mariano Rajoy:n johtama oikeistolainen Kansanpuolue (PP) sai 45 % äänistä ja ehdottoman enemmistön parlamenttiin. Sosialistien PSOE sai vain 29 % äänistä ja 110 paikkaa.

Lisää tietoa vaaleista ja niiden tulosseurannasta Wikipediassa (englanniksi / espanjaksi). Espanjalaisten tiedotusvälineiden verkkosivujen osoitteita sivulla Espanja.

Espanjan hallituksen sivut: http://www.la-moncloa.es/

Kansanpuolueen (PP) puheenjohtaja Mariano Rajoy,n hallitus astui virkaansa 21.12.2011.

Espanjan aluehallinto

Perustuslaki jakaa Espanjan seitsemääntoista itsehallintoalueeseen (comunidades autónomas). Itsehallintoalueet jakautuvat yhteen tai useampaan maakuntaan (provincias), joita on yhteensä viisikymmentä.

Lisätietoja Alueet-sivulla

Europarlamenttivaalit 25.5.2014 olivat järkytys pääpuolueille

PP:n ja PSOE:n yhteinen kannatus jäi alle 50% ja yhteinen paikkaluku putosi 47:stä 30:een. Oppositiojohtaja, PSOE:n Alfredo Pérez Rubalcaba ilmoitti eroavansa ja puolue kutsuu ylimääräisen puoluekokouksen koolle 19.-20.7.2014.

Tulokset esim. EU:n seurantasivulta.