Töihin Espanjaan

TE-keskusten sivulta löytyy luettelo eri maiden työvoimaviranomaisten sivuista. Myös työvoimatoimistossa saattaa olla henkilöitä, jotka voisivat neuvoa työnhaussa.

Yrittäjänä Espanjassa

Bienvenido a España! Tervetuloa Espanjaan!
– Espanjan tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet suomalaisille yrityksille ja yrittäjille –seminaari kokosi yli 100 osanottajaa Helsinkiin 19.9.2016

Suomi-Espanja Seuran ohella lisäksi tilaisuuden järjestäjiä olivat Enterprise Europe Network, Finpro, Helsingin seudun kauppakamari, Suomalais-Latinalaisamerikkalainen kauppayhdistys ja  Suomen Yrittäjät. Seminaarin ohjelman voit nähdä tästä, ja tilaisuuden juonsi Reims & Co:n lakimies Matti Honkanen Suomi-Espanja Seurasta.

Seminaarin avasi SES:n puheenjohtaja Martti Perttula. Espanjan merkitys suomalaisille on hyvässä nosteessa, mikä näkyy mm. matkailussa, espanjan opiskelussa ja Espanjaan muuttaneiden lukumäärässä.  Espanja-buumi näkyy myös täysinä saleina Suomi-Espanja Seuran järjestämissä tilaisuuksissa. Perttula kutsui kaikki osallistumaan SES:n 60-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin sekä tarttumaan henkilö- ja yhteisöjäsenille suunnattuihin liittymistarjouksiin samoin kuin kartuttamaan kielitaitoaan SES-kursseilla.

Espanjan suurlähetystön kaupallisen toimiston johtaja Ernö Pallá vertasi alustuksessaan Suomen ja Espanjan talouksia, jotka kumpikin kärsivät voimakkaasti finanssikriisistä ja ovat nyt hiljalleen elpymässä. Espanjan kasvu ja kehitys on voimakkaampaa, mutta työttömyys- ja velkaantumisluvut ovat vielä Suomea heikompia. Kansainvälisillä markkinoilla toimivien suuryritysten ja paikallisten PK-yritysten välillä on suuria eroja yrityskulttuurissa, ja alueelliset erityispiirteet on myös otettava huomioon.

Tomas Löfman (Orion Oyj) esitteli kokemuksia tytäryhtiön perustamisesta Espanjaan. Keskittyminen itse liiketoiminnan kehittämiseen edellyttää monien toimintojen ulkoistamista, näistä Löfman piti keskeisinä toimistoa, lakiasiantuntemusta, logistiikkaa, kirjanpitoa ja rekrytointeja. Haasteita ulkoistamisessa ovat neuvottelutasapainon saavuttaminen paikallisten palveluntarjoajien kanssa, byrokratian ja maan tapojen hallitseminen. Espanjan kielen taito on ensiarvoisen tärkeää. Etukäteissuunnittelu on tärkeää, samoin hyvämaineisten partnerien valinta, johon oman yrityksen tarina antaa uskottavuutta.

AvaLaw –lakitoimiston Raisa Venermo kertoi ”mustista aukoista” matkalla yrittäjäksi Espanjaan. Näitä ovat mm. byrokratia, paikallisten yhteistyökumppaneiden valinta, oikeusjärjestelmän heikkoudet, työntekijöihin liittyvät haasteet, markkinat ja asiakkaat. Haasteisiin löytyy ratkaisuja sinnikkyydellä, valmistautumisella ja partneriverkostoon tukeutumalla. Suomalaisia yrittäjiä arvostetaan paljon, etenkin jos arvoina ovat perisuomalaiset ”tee mitä lupaat, silloin kun lupaat, ja siihen hintaan kuin lupaat”.

Timo Markkula 360hometour-yrityksestä kertoi käytännön toiminta- ja sopimuskulttuurista erityisesti pienyritysten välillä. Kipupisteitä ja väärinkäsityksiä syntyy mm. kommunikoinnissa, sopimuksissa, aika- ja kalenterikäsityksissä, tekemisen kulttuurissa, maksuissa ja takuissa, samoin kuin liikesuhteen jatkuvuudessa. Markkulan mukaan asiat riippuvat paljon yrittäjästä itsestään. Toimintaympäristö kehittyy toimimalla itse säntillisesti, huolehtimalla sopimuksista ja kumppanivalinnoista sekä kommunikoimalla riittävästi. On myös oltava joustava ja armollinen itselle, jota auttaa ”semiskandinaavisen” otteen omaksuminen.

Tero Nummela esitteli Finpron ja TeamFinlandin tarjoamia palveluja yritysten kansaivälistymiseen sekä esitteli Finpro Spain –toimiston, jonka fokusalueita ovat mm. koulutus, digitalisaatio, ja älykkäät kaupungit. TeamFinland pyrkii kokoamaan sivuilleen myös suomalaisille yrityksille sopivia liiketoimintamahdollisuuksia eri maissa ja markkinoilla.

Seminaarin veti yhteen Suomalais-Latinalaisamerikkalaisen kauppayhdistyksen puheenjohtaja Tapani Järvinen. Espanja on merkittävä ponnahduslauta myös Amerikan markkinoille.

Seura järjesti aiemmin seminaarin yrittäjyydestä Espanjassa 14.2.2012.

Tero Nummila: Espanjan markkinat PK-yrityksille

Juan Samper: Tips to start a business in Spain

Risto Sarkia: Poikkeava kulttuurinen tausta yrittäjän voimavarana

Matti Salminen joutui valitettavasti perumaan osallistumisensa, mutta hänen kokemuksiaan voi lukea SES-lehden 4/2011 artikkelista "Tarvitaan vielä leima..."

Opinnäytetöitä ym:

Rosa Riihimäki teki Haaga-Helian ammattikorkeakouluun vuonna 2015 opinnäytetyön Suomi-Espanja Seuran toimeksiannosta. Tuloksena syntyi Aurinkorannikon suomenkielisten palveluiden opas, jossa on lueteltu suuri joukko palveluita alakohtaisesti, esimerkkeinä: asiointipalvelut ja asianajajat; asuminen; harrasteet; kauneus ja hyvinvointi; kuljetuspalvelut; matkailupalvelut; ostokset; ravintolat; seurakunnat; terveydenhoito ja viihde . Koko opinnäytetyön voi ladata Theseus-järjestelmästä.

Risto Sarkian gradu Helsingin yliopistoon 2011: Kotimaista ulkosuomalaiselle: kulttuuri strategisena resurssina Espanjan Aurinkorannikon suomalaisyrittäjien liiketoiminnassa

Kadri Rodiman opinnäytetyö Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoululle 2009: Yrityksen perustamistoimenpiteet Espanjassa : Aurinkorannikon yrittäjät

Marja-Kaisa Linna ja Miia Rinne: Yrityksen perustaminen Suomessa ja Espanjassa, Tampereen ammattikorkeakoulu 2005.

Hanna Lahti: Pk-yrityksen perustaminen Espanjaan, Tampereen ammattikorkeakoulu 2006.

Sari Korpijärvi: Suomalaisyrittäjät Aurinkorannikolla - tietopaketti yrityksen perustamista Espanjaan suunnitteleville. Tampereen ammattikorkeakoulu 2008.

Janne Vähämäki ja Nelly Wahlroos: How to found a hostel in Fuengirola, Spain. Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2011