Katso myös sivut Opiskelu, Asuminen sekä Työ ja yrittäminen.

Paljonko suomalaisia asuu Espanjassa?

Espanjassa asuu kymmeniätuhansia suomalaisia joko pysyvästi tai ajoittain. Tarkkoja tilastotietoja ei ole, koska ilmoittautumispakkoa edustustoon ei ole. Espanjan ja Suomen tilastotiedot eivät ole ajantasaisia, koska kaikki ulkomaille muuttajat eivät tee muuttoilmoitusta lähtiessään Suomen viranomaisille, eivätkä hanki paikallista ulkomaalaisnumeroa, ennen kuin välttämättä sitä tarvitsevat esim. työsopimuksen kirjoitusta tai omaisuuden ostoa varten.

Joulukuussa 2015 konsulaattien hyvin karkeat arviot tärkeimmillä  "suomalaispaikkakunnilla" asuvien suomalaisten määristä olivat: 

  • Málaga / Costa del Sol: 25-30.000 suomalaista, suurin keskittymä Fuengirolan kaupungissa.
  • Costa Blanca: 4.000-5.000 suomalaista, suurin osa Torreviejan ja Orihuela Costan kaupungeissa.
  • Barcelona: 500-1500 suomalaista.
  • Las Palmas / Kanarian saaret: noin 3.000-3.500 suomalaista.
  • Baleaarit / Palma de Mallorca: noin 1.000 suomalaista.
  • Madrid: noin 500 suomalaista.

Suomalaisen sosiaaliturva Espanjassa

EU:n lainsäädännön nojalla Suomen ja Espanjan välillä liikkuvat ihmiset saavat oikeuden näiden maiden sosiaaliturvaan riippuen tilanteesta ja tapauksesta. Sosiaaliturva siis saadaan käytännössä kaikissa tilanteissa, ja ansaitut etuudet säilyvät.

 

Suomalaisilla on oikeus sairaanhoitoon espanjalaisessa julkisessa järjestelmässä, joka laskuttaa kustannukset Suomesta. Tätä varten tarvitaan kuitenkin Eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka haetaan Kelasta.

Suomi-Seura on laatinut oppaan nimeltä Eläkepäiviksi Espanjaan. Oppaassa kerrotaan Espanjaan rekisteröitymisestä, sosiaaliturvasta, verotuksesta yms. tärkeästä. Oppaassa on myös lista suurista suomalaisista yhdistyksistä Aurinkorannikolla, Costa Blancalla, Mallorcalla ja Kanarian saarilla. Oppaan voi tilata Suomi-Seuran neuvontapalvelusta. Sen hinta (v. 2014) on 20€, Suomi-seuran jäsenille 8€.

Lisätietoja sosiaaliturvasta Espanjaan muuttaville tai yli vuoden siellä asuville saa mm. Kelan kansainvälisten asioiden yksiköstä.


Suomi-Espanja Seura (SES) on vuonna 1957 perustettu ystävyysseura, joka toimii
- Suomen ja Espanjan välisten suhteiden kehittämiseksi
- espanjalaisen kulttuurin, kielen ja yhteiskunnan tuntemuksen lisäämiseksi Suomessa sekä Suomi-tietouden lisäämiseksi Espanjassa

Seurassa on noin 800 jäsentä. Tule mukaan toimintaamme! Jäsenmaksuista ja erilaisista jäsenyyskategorioista tietoa sivulla Jäsenpalvelut. Tietoa myös esim. sivuilla Esitteet ja arkisto ja Ota yhteyttä.


 

Suomi-Espanja Seura ry
PL 903, 00101 Helsinki

Y-tunnus: 1480114-0
Yhdistysrekisterin rekisterinumero: 86175

Sähköpostit:
hallitus[at]suomiespanjaseura.fi
jasenasiat[at]suomiespanjaseura.fi (osoitteenmuutokset ym.)
seslehti[at]suomiespanjaseura.fi
puheenjohtaja[at]suomiespanjaseura.fi
talous[at]suomiespanjaseura.fi (mm. laskut)
nettivastaava[at]suomiespanjaseura.fi

Pankkitili: (Nordea)
IBAN: FI 98 2153 1800 0208 84
BIC: NDEAFIHH

Hakemus henkilöjäseneksi

Hakemus yhteisöjäseneksi


(Twitter)