Pääsiäisviikko, La Semana Santa Espanjassa

Pääsiäisviikko, Semana Santa, on Espanjassa varmaankin vuoden tärkein juhla, jonka vaikuttavin ja näkyvin osa ovat uskonnolliset kulkueet, joissa kannetaan Jeesuksen ja Neitsyt Marian kuvia. Semana Santan ohjelma vaihtelee huomattavasti eri paikkakunnilla, samoin kuin juhliin kuuluva rikas ruokakulttuuri.

Bilbao: El Santo Entierro, 2006 (kuva: Eija Kaipainen-Perttula) Bilbao: El Santo Entierro, 2006 (kuva: Eija Kaipainen-Perttula)
 Bilbao: El Santo Entierro -kulkue 2006 (kuvat: Eija Kaipainen-Perttula)

Lisätietoja esim. Wikipediassa.

Kirjan ja ruusun päivä 23.4.

Huhtikuun 23. päivänä vietetään kansainvälistä kirjan päivää. Tuona päivänä vuonna 1616 kuolivat tiettävästi sekä Cervantes että Shakespeare. Huhtikuun 23. on myös Halldór Laxnessin ja Vladimir Nabokovin syntymäpäivä.

23.4. on Katalonian suojeluspyhimyksen Pyhän Yrjön päivä, ja barcelonalaisen kirjakauppiaan aloitteesta siitä muodostui 1930-luvulla "Kirjan ja ruusun päivä", jolloin alunperin mies antoi naiselle ruusun ja nainen miehelle kirjan. Unesco on juistanut tuon päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi.

Espanjan kansallispäivä 12.10. - Día de la Fiesta Nacional de España - Día de la Hispanidad

Espanjan kansallispäivää 12.10. vietetään "Amerikan löytämisen" vuosipäivän muistoksi. Kolumbus rantautui Bahamasaariin kuuluvalle Guanahanille 12.10.1492, toki tuolloin hän vielä luuli löytäneensä meritien Intiaan. Tämä päivä on myös Espanjan ja espanjalaisuuden suojeluspyhimiyksen Pilarin päivä.

Virallinen nimitys on Día de la Fiesta Nacional de España, mutta usein käytetään myös muotoa Día de la Hispanidad.

Lisätietoja (espanjaksi tai englanniksi): Wikipedia

Joulu

Myös espanjalaiseen jouluun liittyy runsaasti sekä kristillisiä (katolisia) että maallisia perinteitä. Lisää tietoa esim. Wikipediassa.

Eräitä jouluajan päivämääriä:

8.12. Inmaculada concepción eli perisynnitön sikiäminen
21.12. Joulukokkoja
22.12. El Gordo -lottoarvonta
24.12. Jouluaatto Nochebuena
25.12. Joulupäivä
28.12. Viattomien lasten päivä
31.12. Uudenvuoden aatto Nochevieja
1.12. Uusivuosi
5.12. Kolmen tietäjän kulkueet, Reyes Magos
6.12. Loppiainen, Epifanía

Kuulimme 13.12.2016 Espanjan matkailutoimistossa Elena Aúles Moratillan esityksen espanjalaisesta jouluperinteestä. Voit ladata esityskalvot tästä (pdf, 4,7 Mb)