Espanjan ruokakulttuuri

Espanja on tunnettu rikkaasta ja monipuolisesta ruokakulttuuristaan. Julkaisemme mielellämme tähän liittyviä tietoja ja tietolähteitä.

Tapaksia SES:n 50-vuotisjuhlassa (kuva: Eija Kaipainen-Perttula)

Raimo Miettisen opinnäytetyö "Espanjalainen ruokakulttuuri" tarjoaa hyvän yhteenvedon ja lähdeviitteitä Espanjan alueiden ruokaperinteeseen.

Wikipedia: Espanjalainen keittiö.

Juomat

Espanja on tunnettu erinomaisista viineistään.

Tyypillisiä ja nimisuojattuja juomia ovat mm. kuohuviini cava sekä sherry. SES järjesti 21.4.2015 Sherryn salat -tilaisuuden, jossa asiantuntijana oli mm. Sherry-kirjan kirjoittanut sommelieeri Antti Uusitalo.

Espanjalainen jouluruoka (artikkeli SES-lehdessä 4/2007)

Joulukalkkunaperinne lienee syntynyt Ampurdánissa Geronan maakunnassa Pyreneitten alueella perinteisen kultasäynävän (BESUGO) kilpailijaksi. Ampurdánin joulukalkkuna (PAVO RELLENO) valmistetaan makkaralla (BUTIFARRA), rusinoilla ja männynsiemenillä täytettynä.

Muilla maakunnilla on omat kalkkunareseptinsä. Valencian joulukalkkuna on PAVO EN PEPITORIA, Murciassa PAVO CON PELOTAS, Andalusiassa PAVO A LA MONTIJO ja Baleaareilla nautitaan joulukalkkuna couscousilla täytettynä. Extremaduran maakunnassa syödään kalkkunan sijasta oliiveilla täytettyä ankkaa.

Kalkkuna ei ole kuitenkaan syrjäyttänyt toista perinteistä jouluherkkua, kultäsäynävää. Madridilaiset, joiden joulurituaaleihin kultasäynäs kuuluu yhtä oleellisesti kuin kalkkuna katalonialaisten joulupöytään, suosivat erittäin yksinkertaista valmistustapaa. Säynäs paistetaan korppujauhoilla kuorrutettuna ja koristetaan sitruunalohkoilla. Alkupalaksi madridilaiset nauttivat mantelikeittoa (SOPA DE ALMENDRAS).

Oikeaoppinen joulumenu koostuu siis mantelikeitosta, kultasäynäästä á la madrileña tai kalkkunasta sekä erilaisistatoinen toistaan makeammista ja herkullisemmista jälkiruuista. Espanjalainen tuskin voisi ajatella joulua ilman marsipaania, TURRÓNia tai makeita, jauhomaisia leivonnaisia: POLVORONES, MANTECADOS ja ALFAJORES.

Aito TURRÓN, jonka perusraaka-aineet ovat sokeri, hunaja, mantelit ja kananmuna, on kotoisin Alicantesta, joka lukuisten erityyppisten jäljittelijöiden ilmaantumisesta huolimatta on säilyttänyt maineensa todella aidon ja oikean turrónin valmistajana. Ulkomaalaisen on vaikea tajuta turrónin keskeistä merkitystä, mutta tutustumalla Jijonassa sijaitsevaan turrónin valmistuksesta kertovaan museoon voi onnistua pääsemään askeleen lähemmäksi sen salaisuutta.

Jouluaterian kruunaa hyvä lasillinen makeata viiniä, brandya tai anislikööriä. Uudenvuodenaaton ylivoimaisesti suosituin juoma on CAVA kuohuviini tai asturialainen siideri. Jouluaattona on Alto Aragónin seuduilla tapana juoda kanelilla, sokerilla ja appelsiininkuorella maustettua viiniä (VINO QUEMADO). Makeiden jälkiruokien kanssa sopivat erinomaisesti moscatel-viinit, rommi ja erilaiset yrttiliköörit, joita nautitaan kaikkialla Espanjassa omien maakunnallisten juomien ohella.

Antonio Humanes Ochavo
Espanjan matkailutoimisto
(SES-lehti 4/2007)

Jäsentemme ja yhteistyökumppaneittemme reseptejä

TULINEN KATKARAPUKEITTO Á LA LIISA

2 tl voita
2tl öljyä
1 sipuli
2 rkl vehnäjauhoa
2 tl curryjauhetta
½ – 1 tl chilijauhetta maun mukaan
8 dl kanaliemikuutista veteen sekoitettua lientä
2 rkl sitruunamehua
200 g pakastemaissia
2 dl ruokakermaa
300 g katkarapuja
(suolaa maun mukaan)
Voi ja öljy kuumennetaan kattilassa. Hienonnetaan sipuli ja kuullotetaan pannulla. Lisätään vehnäjauho ja mausteet, sekoitetaan ja annetaan kypsyä hetki.
Lisätään kanaliemi sekoittaen, samoin sitruunanmehu. Annetaan kiehua n. 10minuuttia kannen alla.
Lisätään maissi ja kerma. Kuumennetaan kiehuvaksi.
Lopuksi lisätään katkaravut ja annetaan niiden kuu­mentua. (Katkaravut sitkistyvät, mikäli niitä keittää liian kauan!)
Tarkista maku.
Kolealla ilmalla on herkullista nauttia kuumasta, maukkaasta keitosta!

Liisa Zilliacus, SES-lehti 2/2006

Tortilla - helppoa ja hyvää

Espanjalainen munakas on helppo ja nopea valmistaa. Se on hyvin perinteistä espanjalaista ruokaa, jota espanjalaiset ottavat usein mukaan retkille ja rannalle. Usein se on kylmänä parempaa.

Ainekset:
3 raakaa perunaa
2–3 rkl oliiviöljyä (käytä enemmän jos on tarve)
4 kananmunaa
1–2 pientä sipulia
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistus:
1. Kuori perunat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

2. Kuumenna rasva teflonpannussa ja kypsennä perunakuutiot siinä kevyesti hyvällä lämmöllä. Lisää sipuli ja kääntele, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

3. Vatkaa munia kulhossa sen verran, että niiden rakenne rikkoutuu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää perunasipuliseos kulhoon ja sekoita.

4. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää tarvittaessa vähän öljyä. Kaada munakasseos pannuun ja paista seos miedolla lämmöllä (levy kakkosella) lähes kypsäksi. Käännä munakas lopuksi lautasen avulla niin, että toinenkin puoli saa vähän väriä.

(SES-lehti 1/2005)

AJOBLANCO (kylmä valkosipulikeitto)

Tämän Andalusiassa suositun ruokareseptin on lehteemme antanut Espanjan suurlähettiläs Doña María Jesús Figa López-Palop haastattelunsa yhteydessä (SES-lehti 4/2013).

1 l täysmaitoa
200 g kuorittuja manteleita
1 valkosipulinkynsi
50 g kylmäpuristettua oliiviöljyä
25 g punaviinietikkaa (aceto balsamico)
50 g vehnäkeksejä tai tähteeksi jäänyttä valkoista leipää

suolaa

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Käsittele niitä kolme minuuttia maksiminopeudella. Maista ja mausta suolalla.

Siivilöi seos, jotta saat poistettua pienet mantelin palat. Laita jääkaappiin jäähtymään kolmeksi tunniksi.

Tarjoile, voit viimeistellä keiton viinirypäleillä ennen tarjoilua.