Paljonko suomalaisia asuu Espanjassa?

Espanjassa asuu kymmeniätuhansia suomalaisia joko pysyvästi tai ajoittain. Tarkkoja tilastotietoja ei ole, koska ilmoittautumispakkoa edustustoon ei ole. Espanjan ja Suomen tilastotiedot eivät ole ajantasaisia, koska kaikki ulkomaille muuttajat eivät tee muuttoilmoitusta lähtiessään Suomen viranomaisille, eivätkä hanki paikallista ulkomaalaisnumeroa, ennen kuin välttämättä sitä tarvitsevat esim. työsopimuksen kirjoitusta tai omaisuuden ostoa varten.

Joulukuussa 2015 konsulaattien hyvin karkeat arviot tärkeimmillä  "suomalaispaikkakunnilla" asuvien suomalaisten määristä olivat:

• Málaga / Costa del Sol: 25-30.000 suomalaista, suurin keskittymä Fuengirolan kaupungissa.
  • Costa Blanca: 4.000-5.000 suomalaista, suurin osa Torreviejan ja Orihuela Costan kaupungeissa.
  • Barcelona: 500-1500 suomalaista.
  • Las Palmas / Kanarian saaret: noin 3.000-3.500 suomalaista.
  • Baleaarit / Palma de Mallorca: noin 1.000 suomalaista.
  • Madrid: noin 500 suomalaista.

Asunnon hankinnasta

Kiinteistökaupoissa on syytä käyttää asunnon jo hankkineiden kokemuksia sekä paikallista asiantuntija-apua. Hyvää perustietoja ja neuvoja löytyy myös Euroopan kuluttajakeskuksen sivuilla.

Suomi-Seura myy opasta "Asunto Espanjassa" hintaan 20€ (hintatieto v. 2014).

Asuntoseminaarin 2013 satoa

Suomi-Espanja Seura järjesti "Ostaisinko asunnon Espanjasta?" -seminaarin Tieteiden talolla 12.2.2013. Ohjelman voi ladata tästä.

Johtaja Erno Pallá Espanjan kaupallisesta lähetystöstä alusti aiheesta Investment opportunities in the Spanish Real Estate Sector (esitys pdf-muodossa). Esityksessä luodaan mm. katsaus asuntojen hintakehitykseen ja myymättömien asuntojen määrään eri puolilla Espanjaa.

Lakimies Juan Samper (Juan Samper Legal Consulting) alusti asunnon ostamisen käytännön kysymyksistä, "Issues to consider when buying a property in Spain" (pdf).

Kiinteistövälittäjien osuudessa kuultiin asuntotilanteesta erityisesti kahdella alueella:

Costa del Sol: Kimmo Mattila, Remax Casa Alto

Costa Blanca: Tuukka Tavi, 360hometour